Information till dig
som boende
Ändring av lägenhet
Enligt § 33 i föreningens stadgar får du som medlem inte göra väsentliga förändringar i lägenheten utan tillstånd av styrelsen. Styrelsen skall godkänna begäran om ändring om detta inte medför skada på föreningens hus eller men för annan medlem. Ansökan för ombyggnation bör sändas via epost till renovera@blavalen.se innan den påbörjas. Vi vill även att du bifogar ett underskrivet intyg med din ansökan.
Nedan anges exempel på förändringar som kräver tillstånd:
• Ingrepp i bärande konstruktion (medges i princip inte)
• Ändringar av befintliga ledningar för el, vatten, avlopp, värme och ventilation
• Inglasning av balkong
• Montering av markiser
• Uppsättning av parabolantenn
• Ändringar i lägenhetens planlösning eller annan väsentlig förändring
Vid ändringar skall du som medlem säkerställa att gällande lagar och normer efterlevs. Planritning skall lämnas in till föreningen vid ändring av planlösning. Ritning skall även lämnas in vid godkända ändringar av vatten, avlopp, värme, och ventilation.
Medlem ansvarar för direkta och eventuella framtida följdskador eller krav på återställande som kan relateras till egna ändringar i lägenheten.
Utvändiga förändringar
Vår förening har beslutat att paraboler inte får monteras på utvändig fasad eller balkongräcke. Tillstånd kan erhållas for montering på balkong i det fall föreningens anvisningar följs.
För att bevara helhetsintrycket på Nordostpassagen är endast två kulörer godkända, när det gäller träpaneler, fönster och balkongdörr. Dessa är brun 8005-Y80R och beige 2010-Y50R.
Balkong och träpanel tillhör fasaden och ägs av föreningen. Påbyggnad och ändringar måste godkännas av styrelsen.
Inglasning av balkong
Föreningen har ett generellt bygglov för inglasning av balkonger, som du kan nyttja mot en avgift; läs mer här!
Behörighet
Som medlem ansvarar du för eller äger rätt att utföra underhåll som i vissa fall kräver sakkunskap och behörighet.
Elarbeten kräver erforderlig kännedom och i många fall elinstallatörsbehörighet. I våra hus har vi endast 1-fas 230V 25 ampere per lägenhet. Viktigt att tänka på när man köper nya vitvaror m.m.
God inomhusmiljö
Föreningens fastigheter är utrustade med mekanisk till- och frånluftsventilation. I samband med arbetet och bytet av ventilationsfläktar har vårt fläktsystem asbestsanerats, detta till en betydande kostnad. Det är därför viktigt att all kök- och badrumsrenovering fortsättningsvis utförs enligt regler från Arbetsmiljöverket.
För att kunna säkerställa en god inomhusmiljö måste ventilationsflödena fungera. Vi genomför därför i enlighet med gällande lagstiftning med jämna tidsmellanrum ventilationskontroller. Du kan själv bidra till att skapa en god inomhusmiljö.
• Mekaniska frånluftsfläktar t.ex. köksfläktar får inte anslutas direkt till frånluftskanaler. Mekaniska köksfläktar ska utrustas med egna kolfilter.
• Sätt inte igen vare sig tillufts- eller frånluftskanaler då detta inverkar negativt på ventilation i hela huset.
• Rengör ventilationsdonen i din lägenhet från damm och smuts.
• Ändra inga inställningar på donen.
Byggavfall
Bygger du om i lägenheten ligger ansvaret på dig som medlem att själv forsla bort byggavfall, som köks- och badrumsinredningar, golvmattor, kakel, klinker och gipsskivor mm. De kommunala återvinningscentralerna tar hand om byggavfall. Du får inte använda grovsoprummet till dessa material.
Att göra allra först
Vid renovering eller ombyggnad, ska följande tre punkter genomföras innan arbetet kan börja:
1. Ansökan om ombyggnad skall skickas till styrelsen som i sin tur skall godkänna byggnationen. Ansökan hittar du här.
2. Vid renovering av kök och badrum skall provtagning av asbest göras av auktoriserad firma och intyg lämnas till styrelsen.
3. Informationen om regler för hantverkare som utför arbete i föreningen skall skrivas under; hantverksarbete såsom betongborrning, bilning, spikande, rivning, får endast ske på vardagar kl 8.00-17.00.
Enklare arbeten som inte är störande för grannarna får utföras fram till kl 19 på vardagar, och på helgerna kl 11-15. Dock ej betongborrning, bilning, spikande, rivning etc.
Tillstånd, bygglov och bygganmälan
Vid vissa förändringar i lägenheten krävs föreningens tillstånd och för vissa åtgärder krävs även bygglov eller bygganmälan. Är du osäker; kontakta förvaltningen.
Ändringsarbete i badrum och kök
I vår förening kan det finnas asbest i kakelfogar och kakelfix i kök och badrum. Om du ska renovera kök eller badrum är det viktigt, och på ditt ansvar, att ta reda på om det finns asbest i din lägenhet. Finns det asbest i kakel/klinkerfogarna eller i fixmaterialet MÅSTE det saneras enligt regler från Arbetsmiljöverket AFS 2006:1 – Asbest. Ytligare information om t ex provtagning hittar du här.
I samband med ombyggnad av badrum ombesörjer och bekostar föreningen byte av golvbrunn, till ett maxbelopp av 2500 kr inkl moms, i befintligt läge, samt montering av avstängningsventil till kall- och varmvatten vid behov. För utbetalning för kostnad för golvbrunn skickas kvitto samt kontonummer som beloppet skall inbetalas till föreningens ekonomiska förvaltare Primär, kontakta Marie Rehnberg.
Du får på eget ansvar och egen bekostnad flytta golvbrunn och avloppsledningar i bjälklag till annat läge. Arbetena skall utföras fackmannamässigt av hantverkare med behörighet. Bjälklaget är tunt och risk för genombilning till underliggande lägenhet är stor. Det finns även en risk för sönderbilning av armeringsjärn, vattenrör och elledningar. Skulle skador av denna eller annan art uppstå i samband med egna arbeten åligger det dig att ombesörja och bekosta erforderliga åtgärder för återställande av uppkomna skador i och utanför din lägenhet. Vid skador skall information lämnas till förvaltningen.
Föreningen har tagit ett principbeslut sedan tidigare att vattenburen golvvärme inte är tillåten. Handdukstork får inte kopplas till fastighetens radiatorsystem. Inspektionsluckorna skall lämnas tillgängliga. Välj kranar som är utsedda för bruk i flerfamiljshus. IKEAs kranar är till exempel förbjudna.
Gällande branschregler = krav från försäkringsbolagen
Keramiska plattor – Byggkeramikrådets regler gäller, se bkr.se Hantverkare skall kunna legitimera certifiering hos BKR före byggstart. Kvalitetsdokument och monteringsanvisning enligt BKR lämnas efter avslutat arbete.
Tätskikt i badrum (plastmattor mm) – Regler enligt Svensk Våtrumskontroll (GVK) gäller, se gvk.se Hantverkare skall kunna legitimera certifiering hos GVK före byggstart. Våtrumsintyg enligt GVK lämnas efter avslutat arbete.
Vatteninstallation – Branschregler för säker vatteninstallation gäller, se sakervatten.se Hantverkare skall kunna legitimera certifiering hos Säker Vatten, före byggstart. Intyg enligt Säker Vatten lämnas efter avslutat arbete.
Undvik vattenskador
Vi drabbas årligen av stora kostnader orsakade av vattenskador. Dessa skador kan i många fall undvikas. Anlita behöriga hantverkare vid rörarbeten och arbeten i våtrum.
I din lägenhet finns det värme- och vattenledningsrör i väggar och golv. Dessa rör ligger i vissa fall mycket ytligt. Föreningen har drabbats av många vattenskador orsakade av att medlemmar eller hantverkare bilat eller borrat hål i värme- och vattenledningsrör.
PLL Fastighetförvaltnings AB
Norra Gubberogatan 22
416 63 Göteborg
Förvaltare Victor Tobin, växel 031-19 80 19
Felanmälan och kontakt:
Vaktmästare, Fredrik Nielsen och har telefonnummer: 031-102115 eller felanmäl till fredrik.nielsen@pllfastighet.se
Fastighetsexpeditionen finns i markplan, Nordostpassagen 36, och är öppen:
Onsdagar 08.00-09.00
Felanmälan hiss: Vinga Hiss 031-776 57 01
Vi är glada att du har valt att flytta till just bostadsrättsföreningen Blåvalen. Vi hoppas att du kommer att trivas som ny medlem i Nordostpassagen!
Föreningen har ett fantastiskt läge mitt i stan med närhet till Linnégatan, alla restauranger och gångavstånd till vildmarken i Änggårdsbergen där det dignar av svamp på hösten. Botaniska trädgården är en av Europas vackraste trädgårdsanläggningar. Slottsskogen med stora gräsmattor som inbjuder till picknick i det gröna. Har du barn ligger det ett antal förskolor i området och Göteborgs stolthet, lekparken Plikta – endast några steg bort. Där finns det även träningsredskap för vuxna. Det finns mycket att upptäcka inom gångavstånd!
Här på föreningens hemsida finns all möjlig information som rör dig som medlem. Gå gärna in och läs regelbundet för att ta del av ny och gammal information.
Bredband – det finns fiber indraget till samtliga lägenheter i föreningen. Uttaget för bredbandet sitter normalt i hallen och för att aktivera bredbandet behöver man kontakta Com Hems kundtjänst för gruppavtal: 0775-171720, som skickar en router för ändamålet. BRF Blåvalen har ett gruppavtal med Com Hem vilket innebär att bredbandet (250/100MB) ingår i föreningens månadsavgift.
I vissa fall behöver även en installationstekniker göra en ompatchning i källaren vilket kan resultera i längre väntetid för dig. Beställ därför bredbandet i god tid innan du flyttar in. Om den förre ägaren inte hade Com Hem inkopplat, vilket erbjöds för ett antal år sedan, så får du själv stå för kostnaden för installation. Om det var Bredband (Telenor idag) skall du göra följande:
Sök via internet upp Bredbandsbolagets beställningsportal kan du själv välja tjänster därifrån. Önskar du välja tjänster från ComHem måste en överflytt av lägenhetens nät ske till nätet från Com Hem. Du som kund får själv bekosta installation som utförs av Bäck Installation. Du kan kontakta Bäck Installation 0300-719 99 för prisuppgift och för att beställa. Om du väl anslutit dig till Com Hem, men behöver hjälp med teknik, faktura eller har frågor ring deras tjänster, ringer du istället: 90 222.Dörrtaggar – som används i Brf Blåvalen fungerar endast för det hus där du bor. Fler taggar, samt nyckel till hiss/cykelrum kan beställas via Ingemar Nilsson som nås på: ingemar@blavalen.se
Bomnyckel – för att öppna bommarna för införsel av fordon på området behövs en s k bomnyckel, vilket också benämns som en a-nyckel. Dessa nycklar kan man köpa hos en låsspecialist.
Namnskyltar på lägenhetsdörren/hissen och vid husentréerna kommer uppdateras av föreningens tekniska förvaltare. Saknas ditt namn, vänligen kontakta /maila PLL via pllfastighet.se
Förråd – alla lägenheter har ett tillhörande förråd i källaren. Ett mindre antal extraförråd finns även att hyra för den som så önskar. Kontakta styrelsen för att kontrollera tillgången i just ditt hus.
Garageplats – ansök hos Primär: 031-709 10 00. Föreningen har sedan 2018 även ett begränsat antal laddningsstationer för elbilar och är du intresserad av detta kontaktar du Brf Blåvalen styrelse.
Övernattningslägenhet – föreningen har en egen övernattningslägenhet (8 bäddplatser) som ligger vid NP55. Denna lägenhet kan hyras för släkt & vänner på besök, men se till att boka i tid då den periodvis är väldigt populär. Info om bokning etc här.
Gemensamhetslokal – i markplan NP 36 finns en lokal som kan hyras om man planerar en sammankomst. Läs mer här.
Vaktmästare/Fastighetsexpedition finns i markplan på NP 36, och är öppen onsdagar 8.00-9.00.
Övriga tider kontakta PLL Fastighetsförvaltning AB, 031-19 80 19, måndag-fredag 8.00-16.00 eller via hemsidan pllfastighet.se eller lämna ett meddelande på telefonsvararen.
Barnvagnsrum/cykelrum – finns i anslutning till samtliga entréer.
Tvättstuga – finns i samtliga huskroppar. I varje tvättstuga finns 3 st tvättmaskiner med möjlighet till snabbtork (torktumlare + torkrum). Bokning sker på sedvanlig bokningstavla i anslutning till resp tvättstuga. Föreningen förfogar också över en stenmangel. Vill du mangla, maila annika.a@blavalen.se några dagar i förväg.
Sophantering – i samtliga trappuppgångar finns sopnedkast för hushållsavfall. Här slängs matavfall (i dagsläget) samt sådant som inte kan återvinnas. Under mars 2019 kommer matavfall att börja samlas in; mer information om detta kommer i februari.
Återvinningsplats – vid Vegagatan 19 sorterar du papper, kartong, glas, plast och metall för återvinning.
Grovsopor – medlemmar i föreningen har tillgång till ett grovsoprum vid miljöstationen på Vegagatan. Öppnas med din lägenhetstag.
Miljöfarligt avfall – som t.ex. elektronik lämnas vid Högsbo återvinningscentral, Odners gata 19, eller till Farligt avfall-bilen som kör en tur på hösten och en på våren, för de som inte har tillgång till bil.
Ombyggnad/renovering – när du som medlem bygger om eller utför arbete i din lägenhet är det vanliga arbetstider som gäller för dig och de hantverkare du eventuellt anlitar. Planerar du renovering av kök och badrum är det extra noga att du läser på hemsidan vad som gäller kring eventuell asbestförekomst. En ansökan för ombyggnation ska alltid inlämnas till styrelsen innan den påbörjas. Mer information om renovering här.
Styrelsen – sammanträder tredje måndagen i varje månad. Är det något du vill meddela eller diskutera med styrelsen finns möjlighet att göra detta i samband med Brf Blåvalens styrelsemöten 17:30-18:00. Det går förstås också bra att maila.
Rabatter – som medlem i BRF Blåvalen har du rabatt hos Nia Movement och Slottskogens vandrarhem.
Tvättstuga och övernattningslägenhet kan du boka på två sätt:
1. Bokningstavlan utanför tvättstugan i ditt hus.
2. Appen Aptus Home.